top of page

Golf Vlaanderen en G-golf

De golfsport leent zich uitstekend om mensen met een verschillende staat van paraatheid met en tegen elkaar te laten spelen, dankzij het golfhandicap-systeem dat het spelniveau van de speler in rekening brengt. Het samenzijn met zowel valide als mindervalide medespelers bevordert de sociale integratie en draagt op positieve wijze bij aan de levenskwaliteit.

Meer dan 10 jaar geleden zette Golf Vlaanderen (toen nog VVG) de eerste stappen in de G-sportwereld. Dankzij de samenwerking tussen Winge Golf & Country Club en UZ Pellenberg werd golf geïntroduceerd in de bewegingstherapie van patiënten die revalideerden van een letsel. Ook bij andere golfclubs ontstonden later gelijkaardige initiatieven waardoor de tijd rijp werd om het aanbod in kaart te brengen en structureel te ondersteunen.

 

Sinds 2017 voorziet Golf Vlaanderen het project G-Golf via de financiële steun van Sport Vlaanderen. Hierbij worden de golfclubs aangemoedigd om G-Golf initiaties en lessenreeksen te organiseren, de infrastructuur rolstoelvriendelijk te maken, Mobicart buggy’s aan te bieden dewelke aan een voordelig tarief ter beschikking staan voor G-golfers, een G-Golf werking op te starten, …


De meeste clubs met een actieve G-werking richten zich tot personen met een fysieke beperking. Golf biedt immers veel mogelijkheden voor mensen die minder mobiel zijn of die revalideren van een letsel. Zij kunnen door te golfen veel lichaamsperceptie en -controle terugwinnen. Golf is ook een ideale sport voor wie bijvoorbeeld nog wel kan bewegen, maar niet snel kan reageren op een tegenstander. Of voor wie de intensiteit van andere (G-)sporten te zwaar wordt.

 

Eén van die clubs is Golf Puyenbroeck die een PowerGolfer en een Mobicart ter beschikking stelt van personen met een verminderde mobiliteit. Daarnaast is er ook een Paragolf cart in Golfclub Ter Hille in Koksijde en een Paragolfer cart in Golfclub Beveren.

Hieronder zie je drie voorbeelden van personen met een handicap die dankzij G-golf kennis konden maken met de golfsport. 

IMG_2496.PNG

Paragolfer

De benaming "ParaGolfer" slaat zowel op de eerste generatie elektrische stand up golf carts als op  de persoon die er in golft. Het is een samentrekking van "paraplegie" (verlamming van de onderste ledematen, meestal door een beschadiging van het ruggenmerg)  en "golfer". De ParaGolfer cart wordt vooral gebruikt door rolstoelgebruikers en diegenen die niet meer zelfstandig rechtop kunnen staan. De tweede generatie van deze karretjes noemt "PowerGolfer" en de derde generatie noemt de "ParaMotion".

Hemiplegie of andere verlamming

Op de foto hierboven zie je Lien D'haeseleer. Zij heeft een halfzijdige verlamming en dus verminderde controle over haar rechter arm en rechter been. Met een voetopheffer fixeert ze de dropvoet aan de rechterkant en zij leerde zichzelf een aangepaste swing met de linkerarm aan. Lien behaalde haar GVB als G-golfer in Golf Puyenbroeck. Omdat lange afstanden stappen voor haar niet zo eenvoudig is kan zij gebruik maken van een golfcart van Mobicart vzw.

IMG_2465.JPG
aerikel g-golf - hoofdfoto.jpg

Golfers met een amputatie

Ook voor personen met een enkele of dubbele amputatie is golfen mogelijk. De uitdaging ligt bij hen in het behouden van het evenwicht en de balans bij het swingen. Ook deze personen gebruiken meestal een golfcart van Mobicart vzw. 
Een bekende golfer met een amputatie is Cedric Lescut. Hij was golfpro voor zijn ongeval met de motor en is dat nu nog steeds. Hij geeft nu les aan andersvalide golfers. Op de achtergrond zie je hier ook een ParaGolfer.

bottom of page