top of page
Zoeken
  • Kris Van Nuffel

De eerste LEVO starolstoel voor ons Junior Project!

In ons Levo Junior Project hebben wij als G-golf materiaal twee LEVO LECV starolstoelen gebudgetteerd, en twee à drie Junior Kits om onze Paragolfers ook geschikt te maken door Junioren met een beperking en dat vanaf 6 jarige leeftijd. De LEVO LECV is een manueel voortbewogen rolstoel met een elektrisch bediende sta-op functie. Een eerste prijsvraag leerde ons dat een dergelijke stoel rond de 9.000€ kost. Dat kan al tellen.

Toch zijn deze stoelen hun centjes meer dan waard, want als je er de wielen afklikt dan blijft een vrij compact en licht frame over waarvan je er makkelijk 3 in een gemiddelde break kan stouwen. Als je met een Paragolfer de baan op wilt gaat, dan krijg je er met de nodige moeite één enkele in een stationswagen en dat moet er dan al eentje van een groter model zijn. Onmogelijk? Geenszins; we doen het meerdere keren per maand en zonder problemen. Maar het blijft wel omslachtig en redelijk gevaarlijk. De LEVO LECV starolstoelen evenwel, zijn een stuk lichter en compacter en daardoor ideaal om G-golf initiaties op verplaatsing mee te gaan geven. Je neemt ze per twee of zelfs drie tegelijk mee en ze zijn in enkele minuten uitgeladen en gemonteerd. Voor de eerste initiaties zijn ook niet strikt de aangedreven Paragolfers nodig, omdat je in die eerste kennismakings-lessen toch nog niet het terrein opgaat met de leerlingen, maar hen gewoon de basis van de golfswing aanleert.


Voor onze toepassing is een starolstoel met elektrische sta-op functie de ideale keuze aangezien we werken met verschillende mensen, met verschillende lengtes en verschillende gewichten. Er bestaan ook starolstoelen met een manueel bediende sta-op functie maar die is gebaseerd op hulp door gasveren die op een specifiek lichaamsgewicht zijn afgesteld om zo mee te helpen om het lichaam mee rechtop te tillen. Als je zo'n starolstoel hebt die is afgesteld op - zeg maar - een lichaamsgewicht van 60 kg, dan kan iemand van 80kg daar enkel nog mits enorme krachtinspanningen in gaan rechtstaan. Daarom kiezen wij doelbewust voor dit type LECV met elektrische lineaire actuator die de stoel naar rechtsopstand brengt: het gewicht van de gebruiker speelt dan geen rol meer. De actuator doet het werk sowieso. Of er nu een kind van 6 jaar en 20kg in zit of een volwassenen met een lichaamsgewicht van 75kg.

De inklapbare voetplank maakt de transfer gemakkelijker voor personen die nog kunnen steunen op hun voeten en als je ze opklapt kan zelfs een persoon met lange onderbenen (zoals ondergetekende) nog steeds deftig rechtop gaan staan. Anderzijds kan het hele voetplankje met 4 imbusboutjes in 5 standen (hoger of lager) ingesteld worden, en dit naargelang de onderbenenlengte van de gebruiker. De rugleuning kan naar voor en achter ingesteld worden over het zitzeil en die positie wordt bepaald door de bovenbenenlengte van de gebruiker. Kortom: met deze stoel kan je heel wat mensen de golfswing aanleren, van heel jong tot behoorlijk oud. Weliswaar met een maximale heupbreedte van 36cm. Personen die breder zijn plaatsen we dan in de Paragolfer. Voor de tweede starolstoel zullen we er eentje zoeken met een zitbreedte van 42 à 44cm.


Welnu: we hebben weer eens héél goed nieuws: onze eerste LEVO LECV starolstoel is sinds vandaag ... een feit. Ofte: we hebben er al eentje op de kop getikt. Ik kwam hem per ongeluk tegen op een tweedehandssite en kwam zo in contact met Lizy Scheltjens in Sint-Niklaas. Lizy is een sympathieke dame met aangeboren quadriplegie en zij had zo'n LEVO LECV starolstoel. Sinds een jaar of twee heeft ze hem echter niet meer kunnen gebruiken en bijgevolg mocht hij weg, die LEVO. Ik verslikte mij bijna in mijn koffie toen ik de vraagprijs zag en deed een belletje. De rest is geschiedenis.


Hartelijk dank Lizy, voor deze superdeal! Wij blij, en jij ook duidelijk blij als je zag waarvoor je starolstoel gebruikt ging worden. Met zijn zitbreedte van 36cm en verstelbare rugleuning (die kan naar voor en achter over het zitzeil worden ingesteld) is hij ideaal om gebruikt te worden door Junioren van 6 tot 14 jaar. Anderzijds kunnen het frame en de lineaire actuator ook een gewicht aan tot 120kg, wat maakt dat hij ook kan gebruikt worden door volwassenen met een heupbreedte tot 36cm. Tot zijn verbazing paste zelfs uw webmaster er nog in, in die LEVO. Dus heb ik 'm ook maar even uitgetest en belast met mijn 75kg lichaamsgewicht. Worked like a charm too ;-)

V.l.n.r.: instelbare zitdiepte (stelgaatjes), your webmaster testing, en Lizy Scheltjens.


Met deze eerste LEVO starolstoel staan wij nu al klaar voor de Junior G-golf initiaties samen met de Krikskens, Golfclub Beveren, To Walk Again en Child Support Belgium, die begin volgend golfseizoen opnieuw zullen starten (als het Covid-beestje het toelaat, tenminste). Daarnaast zijn er samen met Golf Vlaanderen al een viertal initiaties voorzien in ziekenhuizen en revalidatiecentra (allen voorzien deze zomer maar helaas twee maal uitgesteld door de Covid epidemie).


Wij hopen er tegen het begin van het golfseizoen 2021 nog een tweede LEVO starolstoel bij te kunnen kopen. Helpt ook U ons graag een eindje verder op weg? Dan is een kleine donatie op onze projectrekening van harte welkom.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page