top of page
Zoeken
  • Kris Van Nuffel

Primeurtje: De allereerste Vlaamse Junior Paragolfer!

Op 7 juli monteerden in G-golf Centrum De Krikskens voor het eerst de Junior Kit op de Paragolfer aldaar. Na een uitgebreide studie over wat wel en niet kon bijgeregeld worden, en hoe dat dan precies moest gebeuren was de allereerste "Junior Paragolfer" in Vlaanderen een feit.

Een "échte" Junior G-golfer in rolstoel hadden wij die dag nog niet ter beschikking maar we hadden wel het genoegen om Thijs (5j) en Jannes (7j) Swerts te mogen leren kennen die ter plekke aan het oefenen waren. Aan die twee guitige snaken moesten we het ook geen twee keer vragen om eens in die stoere Paragolfer plaats te nemen om een en ander in de praktijk te testen.

We zochten een paar geschikte clubs uit (dat wordt later nog wel een studie op zich) en lieten eerst Jannes een paar balletjes slaan. Dat ging verrassend vlot en ook met de Paragolfer rijden (eerst op de laagste snelheid natuurlijk) lukte quasi-onmiddellijk. Glunderende gezichten verschenen all over the place en we wisten het meteen: dat Junior Paragolfen, dat wordt een hit. Bekijk even de video hieronder en oordeel zelf ;-)



Georges gaf de allereerste Vlaamse Junior Paragolfer G-golf instructie en daarna werd nog wat overlegd in verband met de te gebruiken clubs. De junioren worden immers op een tweede (hoger gemonteerde) voetplank geplaatst en moeten daardoor met een lange (volwassen) club leren swingen om alsnog de bal te kunnen raken. Naargelang ze groeien zal die tweede voetplank geleidelijk aan zakken, maar zullen de clubs steeds dezelfde blijven. Tot ze uiteindelijk met dezelfde club, maar staande op de standaard voetplank van de Paragolfer als "adult" Paragolfer verder zullen spelen. Hierdoor is er nood aan zo LICHT mogelijke clubs met een zo fijn mogelijke (carbon) schaft en een zo licht mogelijk club head. Tegelijkertijd moet het toch een nog heel "vergevingsgezinde" club worden en dan denken we richting hybride of een houten 7 met lange, doch extreem lichte shaft. Georges duikt de volgende dagen zijn werkruimte in om iets dergelijks te fabriceren om verder mee te kunnen testen. Wat het putten betreft; daar werd de borstband iets losser gezet om de Junior golfer toe te laten om makkelijker voorover te buigen en de ogen "boven de bal" te kunnen positioneren. Ook het putten ging zo verrassend vlot met een standaard "adult" putter.


Na Jannes was het de beurt aan zijn jongere broer Thijs (5j). Met een lichaamslengte van 1m15 bleek hij qua lichaamsbouw en lengte zowat de "onderste" limiet van de Paragolfer te definiëren. Een ding zijn we evenwel nog vergeten in die test: het standaard zitkussen van 8cm dik kan ook vervangen worden door eentje van 3cm dik. Hierdoor kunnen de onderbenen nog net een vijftal cm korter zijn. Hiermee rekening houdende denken we dus aan een minimum lichaamslengte van 110cm. Anderzijds was het voor Thijs duidelijk wel wat moeilijker om die toch wel lange clubs te hanteren en er snelheid aan te geven. Logisch ook. Hierdoor concluderen we dus dat onze minimum leeftijd en lengte voor Junior golfers respectievelijk 6 jaar en 115cm worden.

Bij de omschakeling van  de standaard Paragolfer naar Junior Paragolfer wordt de rugleuning van de Paragolfer een 25-tal cm over het zitkussen heen naar voor bewogen om ook in zitstand de junior voldoende te kunnen ondersteunen. Andere wijzigingen ten opzichte van de standaard Paragolfer zijn: een hoger geplaatste tweede voetplank, een dunner zitkussen ter compensatie van de kortere onderbenenlengte, een kleinere borstband en verkleiningskussentjes aan de linker en de rechterkant die de junior golfer ook zijdelings ondersteunen en zodoende de "zitbreedte" van de Paragolfer beperken. Hierdoor blijven ook Junior golfers zonder rompstabiliteit goed gefixeerd rechtop zitten en kunnen ze ze niet zijdelings wegvallen.


Ergens hadden wij halvelings verwacht dat de jonge snaken schrik gingen hebben van die grote Paragolfer en dat het een hele opgave zou worden om hen daar veilig mee te leren rijden. Wel .... niet dus. Jannes was er op zijn Vlaams gezegd "meteen mee weg". Letterlijk. Het spreekt voor zich dat de snelheid eerst op de laagste stand wordt gezet maar al snel ging die een versnelling of twee hoger .... Hieronder plaatsen wij als kers op de taart een wel heel hoffelijke demo, u gebracht door Jannes.


De volgende test zal plaats hebben in De Krikskens in augustus 2020 maar dan met een drietal "échte" G-golf junioren van To Walk Again. Wij richten ons daarbij in het bijzonder op op 5 tot 12 jarigen die niet zelfstandig kunnen recht opstaan en/of stappen. Wij kijken er alvast naar uit.






153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page