top of page
Zoeken
  • Kris Van Nuffel

Op bezoek bij G-golfcentrum De Krikskens in Beerse

Bijgewerkt op: 17 aug. 2019


Op woensdag 17 juli waren wij te gast bij Ggolfcentrum De Krikskens in Beerse, Vosselaar. De zon was van de partij, de temperatuur was ideaal, kortom zalig genieten in het groen, midden in de bossen van Beerse-Vosselaar. Bij de aankomst aldaar waren er al een tiental G-golfer aan (de) slag. Dat laatste mag je ook letterlijk opnemen. We werden meegevoerd door een speels geroezemoes, voortgebracht door lachende en ontspannen keuvelende mensen die zich volop amuseerden en aan het oefenen waren op de afslagplaats. Af en toe werd die relatieve rust op grappige wijze onderbroken door een uitbundige kreet van een van de G-golfers die juist een "super bal" had geslagen.


Het moge gezegd; wat Guido en ik daar gezien hebben, dat heeft ons weer eens ferm deugd gedaan. Het enthousiasme waarmee revalidatie en G-golf lessen daar in de Krikskens op een speelse en luchtige wijze gecombineerd worden is aanstekelijk en trekt je beide mondhoeken meteen een halve centimeter omhoog.


Van links naar rechts: Jos Verheyen, Caroline Reyniers, Guido Geenen.

Wij maakten er kennis met Jos Verheyen een begeesterd sportfanaat en G-golf begeleider. Jos is al zijn hele leven intens bezig met sport; als voetballer, als tennisleraar en voetbalcoach en nu dus ook als G-golf begeleider. In 2017 vroegen Jacobien en Rolf van Mobicart hem of hij interesse had in het begeleiden van G-golfers in Golf club De Krikskens in Beerse. Jos hapte gretig toe en zo ontstond de tweewekelijkse G-golfwerking in De Krikskens. Mobicart stond hierdoor dus mee aan de wieg van dit prachtig initiatief. Eind 2018 werd ook het Ggolfcentrum De Krikskens boven de doopvont gehouden en startte Dr. Gui Clerinx de fundraising voor de aankoop van een paragolfer cart die in 2019 ook het paragolfen mogelijk maakte in de Krikskens. George en Roger versterkten daarna het team samen met enkele begeleiders waaronder Jef, Jacqueline, Flor, Patrick, Jo en Marleen. George is technisch zeer onderlegd in onder andere het aanpassen van de golfclubs aan de behoefte van de G-golfers.


Op dit moment zijn er een twintigtal G-golfers actief in de Krikskens. Mensen met een cerebrale verlamming, hemiplegie (halfzijdige verlamming), evenwichtsaandoeningen, MS, Parkinson en andere zenuw- of spierziektes, die allen het beoefenen van de golfsport hebben aangeboden gekregen als een verfrissende en deugddoende vorm van bewegingstherapie en revalidatie. Dr. Gui Clerinx werkt hiertoe nauw samen met revalidatie-centra in Geel, Turnhout en Herentals alwaar ze zijn initiatief heel enthousiast onthaalden. Fun en therapie, ja, het kan perfect samengaan. En waarom ook niet? Dat bewijzen ze ondertussen al twee jaar in de Krikskens. Hun medische expertise in G-golf gerelateerde kwesties neemt hierdoor ook met de dag toe. Een expertise die ze ook graag delen met andere golfclubs, Golf Vlaanderen en revalidatiecentra in heel Vlaanderen.

Caroline Reyniers, staand in de paragolfer, samen met Dr. Gui Clerinx.

Op die zonnige dag mochten wij ook kennismaken met Caroline Reyniers, een sympathieke psychiatrisch verpleegkundige en psycho-relatie & gezinstherapeute uit Grobbendonk. Caroline leidt aan een zeldzame aandoening waarvan maar drie gevallen in België bekend zijn. Het gaat 'm om een slecht werkend enzyme, aangemaakt door de lever waardoor spierverzwakking en spasmen aan de onderste ledematen optreden. Hierdoor belandde Caroline in de rolstoel. Dankzij de paragolfer kan zij evenwel nog rechtopstaand de golf swing leren oefenen. De kniefixator van de paragolfer bedwingt daarbij op efficiente wijze de spasmen in de beenspieren en zo kan ook zij de geneugten van de golfsport ten volle leren kennen. Het is haar tweede maal dat ze er bij is op de Krikskens. Maar het zal niet de laatste keer zijn. Ze is er van gebeten, van dat golfen, en dat straalt overduidelijk van haar af. En ik steek het niet weg; ik geniet ervan, van dat enthousiasme, die gretigheid. Een vriendin, die ze leren kennen heeft tijdens stapsessies in de staprobot van To Walk Again in Herentals, heeft haar een bezoek aan de Krikskens aangeraden en kijk ... we hebben er weer een nieuwe G-golfster bij. Zalig! Wat verderop slaat ook haar dochter Allison haar allereerste balletjes. Een beetje later komt de jongedame als een uitbundige hinde op ons afgesprongen, overduidelijk aangestoken door het golfvirus. "Dit is zó leuk", juicht ze en dat kunnen wij vanzelfsprekend alleen maar volmondig beamen. "Wel", zegt Caroline, "het ziet er dus naar uit dat mijn dochter en ik nu eindelijk weer een sport hebben die we samen kunnen beoefenen, en dat ondanks de beperkingen waar ik nu mee leer leven. Dat biedt leuke vooruitzichten, inderdaad." In gedachten zie ik beide dames al de baan op gaan en dat tovert een dankbare glimlach op mijn lippen. Alweer. Hier doen we het dan ook voor.


Niet alle G-golfers die in Ggolfcentrum de Krikskens met golf bezig zijn zullen ooit de baan op gaan. De meesten onder hen vragen dat of verlangen daar zelfs niet naar. En dat hoeft ook helemaal niet. Daar gaat het 'm hier in De Krikskens overigens ook niet om. Golf spelen, het samenzijn en de gezellige babbel achteraf en tussendoor, het genieten van de natuur, gezonde beweging en veel plezier maken, dat is voor deze mensen al een gelukzaligheid op zich. En net dat maakt het initiatief van de Krikskens zo mooi en bewonderenswaardig.


Van links naar rechts: Dr. Gui Clerinx, Kris Van Nuffel, Guido Geenen.

Voor Gui is het eigenlijk allemaal heel simpel en ik citeer hem bij deze eventjes letterlijk: "Eigenlijk zou in de nabije toekomst elke Vlaamse golf club en revalidatiecentrum over een paragolfer moeten beschikken en een eigen G-golf werking moeten kunnen opstarten. Niet omdat dat moet, maar gewoon omdat dat kan, en zelfs vanzelfsprekend zou moeten zijn." Krachtige woorden van een gedreven en charismatisch man met een gouden hart. Even rekenen; we zouden dan nog een kleine ... 52 paragolfers moeten bijkopen. Oesje! Dat is wel vrij heftig, niet? Maar laat ons met ons Paramotion project alvast beginnen met er een viertal aan te kopen en optimaal gespreid te verdelen over de Vlaamse golfclubs. Wordt de vraag vanuit de golfclubs daarna nog groter ... wel dan gaan we gewoon door met onze fundraising, toch ;-)

Gui en zijn hele team staan heel dicht bij de bron van de kandidaat G-golfers, zijnde de revalidatiecentra, en de medische expertise omtrent G-golfen en paragolfen die zij de laatste twee jaar opdeden in dit mooie initiatief is voor iedereen die begaan is met G-golf van onschatbare waarde. Daarvoor: hartelijk dank Gui, Jos en Jo.


By the way: op 14 augustus plannen ze in de Krikskens ook een initatiedag voor G-golfers samen met To Walk Again. Niet minder dan 8 rolstoelgebruikers schreven zich hier al op in. Je ziet het: geleidelijk aan krijgt ons gezamelijk goede doel meer bekendheid. Nieuwe kandidaat-G-golfers zullen even geleidelijk volgen. Nu die elektrische golfkarretjes nog. Eerst en vooral, want zonder die karretjes kunnen we in het paragolfen nu eenmaal niets beginnen. En daartoe is en blijft uw steun onontbeerlijk en van harte welkom.


Hartelijk dank voor de mooie dag aan de G-golfers, Gui, Jos, Roger, George en alle begeleiders !

983 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page